Сайт працює в тестовому режимі

Готуїмо!

Заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко, директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський, представники з областей відвідали першу в Україні фабрику-кухню «Готуїмо». Вона функціонує в Бучі, що на Київщині.

Їм провели екскурсію підприємством, розповіли історію створення та ознайомили з усіма етапами функціонування нині. Голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування», керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк разом із директоркою фабрики-кухні Тетяною Алексійчук детально розповіли про всі виробничі процеси.

За їхніми словами, тут здійснюється приготування, шокове охолодження при температурі 3°С готових страв, а також доставка їжі в охолодженому вигляді до навчальних закладів.

Виробничий процес детально продуманий та здійснюється за допомогою сучасного технологічного обладнання. Все приміщення зонально поділене за логістикою. Є зона для персоналу. Є зони отримання та збереження сировини, первинної обробки, миття та зберігання інвентарю, приготування, охолодження та видачі готової їжі, а також укриття.

Кожен процес на підприємстві – від доставки продуктів, підготовки, зберігання, приготування і до зберігання охолодженої їжі – відокремлений від попереднього. Брудні овочі не перетинаються з чистим посудом, готові страви не контактують із сирими продуктами.

За словами працівників фабрики-кухні, всі ці інновації дозволяють оптимізувати процес приготування та забезпечують високу якість та безпеку харчування, що особливо важливо для закладів освіти.

Наразі фабрика обслуговує 13 шкіл – це понад 4000 дітей. Із нового навчального року планують долучити ще 3 школи в Бучанській громаді, 4 школи в Немішаївській громаді та 13 шкіл у Бородянській. Це дозволить забезпечувати харчуванням майже 12 000 дітей.

«Обмін досвідом, вивчення кращих практик є дуже важливим моментом у процесі впровадження реформи шкільного харчування в областях. Полтавщина – активний учасник реформи. У Кременчуці діє кулінарний хаб, там проходять підготовку кухарі закладів освіти. Також для популяризації реформи шкільного харчування на Полтавщині презентували концепцію комунікаційної стратегії на період до 2027 року. Формування культури здорового харчування – наше спільне завдання», – зауважив Антон Чубенко.

Нагадаємо, фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування. Реформу запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту є американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет.

Новини
Манжелія — у ритмі спорту та енергії!
27.08.2025 11:12
25–26 серпня стали справжнім святом руху для дітей та підлітків с. Манжелія Глобинської громади адже сюди завітали «Кемп активні». Майданчик у центрі села перетворився на простір командних ігор,…
Університети третього віку запрошують на навчання!
27.08.2025 10:26
Кожен вересень розпочинається з Дня знань, але ж не тільки школярі та студенти розпочнуть свій новий навчальний рік. Філософія «навчання продовж життя» та…
Осінь підвищує ризик: будь обережним із мінною небезпекою!
27.08.2025 09:50
У зв’язку з почастішанням випадків травмування від мін і вибухонебезпечних предметів, а також через підвищення небезпеки в осінній період, рекомендуємо…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування