Сайт працює в тестовому режимі

Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Осіння пора – це пора тихого полювання, пора грибників, проте потрібно бути дуже пильним при збиранні грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками.

Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Особливе занепокоєння викликають факти загибелі дітей. Діти більш піддатливі до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк, мідь та отрути від викидів автотранспорту і отрутохімікатів, що застосовуються в сільському господарстві.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у магазині.

– Не купувати гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

  • Не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та

залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

– Остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

– Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

– Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

– Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

Будьте обережними й обачними! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

Новини
Виступ Володимира Зеленського під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС
09.05.2025 18:33
Виступ Володимира Зеленського під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС
Ти як?
09.05.2025 18:30
Сенси поруч Можливо, саме ці слова стануть підтримкою для тебе чи твоїх близьких і допоможуть відчути внутрішню опору Віднаходь власні та ділися ними у соцмережах — із тегом …
У Полтаві погасили марку «До Дня матері. Я живу тобою…»
09.05.2025 18:27
У Полтаві погасили марку «До Дня матері. Я живу тобою…»
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування