Сайт працює в тестовому режимі

Обережно фастфуд!

Обережно фастфуд!

Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області доводить до відома, що за повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області (інформація з сайту Держпродспоживслужби та засобів масової інформації) встановлено, що в смт Авангард Овідіопольського району Одеської області, зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов`язаний із споживанням шаурми, внаслідок чого постраждала 41 особа, у тому числі 10 дітей. При лабораторному дослідженні 13 хворих, виявлена Salmonella enteritidis.

В ході санітарно – епідеміологічного розслідування встановлено, що постраждалі придбали шаурму у торовельному павільйоні з реалізації шаурми. Даний об`єкт здійснював свою діяльність з порушеннями вимог харчового законодавства при виробництві та обігу харчових продуктів. За даним фактом застосовані відповідні заходи реагування, в тому числі адміністративного впливу та призупинення діяльності вищезазначеного об`єкту.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельози, шигельози (дизентерія), черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, протозойні кишкові хвороби (лямбліоз). Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізміів, а також гельмінтами.
Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби.

Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни.

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук».

Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій пропонує виконувати наступні заходи профілактики:
перш за все - додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – це запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки з милом необхідно мити перед приготуванням їжі та перед її вживанням; після кожного відвідування туалету.

Ретельно повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;

вести боротьбу з мухами;
захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота,блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Начальник Кременчуцького міськрайонного Управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області О.С. Назарець

Новини
Синоптики прогнозують грозу на Полтавщині
22.08.2025 11:29
У другій половині дня 22 серпня та протягом доби 23 серпня на Полтавщині очікується ускладнення погодних умов. Про це повідомили в обласному центрі з…
24 серпня Наталія Святцева презентує книгу «Свитка»
22.08.2025 11:28
Запрошуємо вас 24 серпня до Полтавського академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя на презентацію-концерт книги заслуженої…
Начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олександр Аленін спільно з т.в.о. начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимиром Когутом, його заступником Антоном Чубенком та керівництвом міста відвідав Кременчуцький будинок дитини — місце турботи, любові й піклування про малечу
22.08.2025 11:25
Безпечне дитинство та піклування про кожного. Разом із т.в.о. начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимиром Когутом, його заступником Антоном Чубенком та керівництвом…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування