Сайт працює в тестовому режимі

Обережно, отруйні гриби!

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.


До смертельно отруйних грибів відносяться:

бліда поганка (мухомор зелений);

опеньок сірчано-жовтий;

волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

мухомор білий;

мухомор червоний;

мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

опеньок цегляно-червоний, несправжній;

печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ

ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Новини
Синоптики прогнозують грозу на Полтавщині
22.08.2025 11:29
У другій половині дня 22 серпня та протягом доби 23 серпня на Полтавщині очікується ускладнення погодних умов. Про це повідомили в обласному центрі з…
24 серпня Наталія Святцева презентує книгу «Свитка»
22.08.2025 11:28
Запрошуємо вас 24 серпня до Полтавського академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя на презентацію-концерт книги заслуженої…
Начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олександр Аленін спільно з т.в.о. начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимиром Когутом, його заступником Антоном Чубенком та керівництвом міста відвідав Кременчуцький будинок дитини — місце турботи, любові й піклування про малечу
22.08.2025 11:25
Безпечне дитинство та піклування про кожного. Разом із т.в.о. начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимиром Когутом, його заступником Антоном Чубенком та керівництвом…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування