Сайт працює в тестовому режимі

Обережно, отруйні гриби!

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.


До смертельно отруйних грибів відносяться:

бліда поганка (мухомор зелений);

опеньок сірчано-жовтий;

волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

мухомор білий;

мухомор червоний;

мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

опеньок цегляно-червоний, несправжній;

печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ

ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Новини
Цими вихідними в Переяславі відбувся Всеукраїнський «Осінній марафон» із веслування на човнах «Дракон».
10.11.2025 16:48
Кременчуцький район представила команда спортивного клубу «Драгонком» з Горішніх Плавнів у складі збірної Полтавщини. На дистанції 10 000 метрів у змішаному класі наші веслувальники здобули бронзову…
У Полтаві провели заходи до Всесвітнього дня науки в ім’я миру і розвитку
10.11.2025 16:28
У Полтавському державному аграрному університеті провели конференцію «Наука: міст до миру, ключ до розвитку». Захід організували до Всесвітнього дня науки…
Форум молодіжних працівників Полтавщини 2025 «Молодіжна робота – відновлення та розвиток громад»
10.11.2025 16:28
Молодіжна робота сьогодні — це про відновлення, довіру і спільну дію! Тому запрошуємо фахівців, які працюють з молоддю у громадах області, до участі у…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування