Сайт працює в тестовому режимі

Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться нПравди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться на продуктах і нові терміни придатності: «Вжити до…», «Краще спожити до…», «Краще спожити до кінця…».

Якщо упаковка товару менша ніж 10 см² обов’язково зазначати лише назву продукту, алергени, кількість, мінімальний термін придатності.

Уся інформація повинна бути надрукована чітко, розбірливо, контрастно. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм.

За порушення закону передбачені штрафні санкції у розмірі 3-5 мінімальних зарплат.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області

Олег ТИМЧЕНКО

Новини
В одній із громад Полтавщини зареєстрували спалах кору
16.05.2025 14:41
Відбулося засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Засідання провів заступник начальника ОВА Максим…
«U-Голос: як знайти тему, яка хвилює всіх»
16.05.2025 14:20
Команда U-Point Полтавщина запрошує на подію «U-Голос: як знайти тему, яка хвилює всіх». Що тебе чекає на події? …
Разом до ментального здоров’я: «День спільнодії: СенсоТека. Ти як?» в Полтавській політехніці
16.05.2025 14:17
15 травня в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся інтерактивний «День спільнодії: СенсоТека. Ти як?» в межах…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування