Сайт працює в тестовому режимі

Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться нПравди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

6 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.

Обов’язкова інформація про продукт повинна бути державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).

Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем.

Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.

З’являться на продуктах і нові терміни придатності: «Вжити до…», «Краще спожити до…», «Краще спожити до кінця…».

Якщо упаковка товару менша ніж 10 см² обов’язково зазначати лише назву продукту, алергени, кількість, мінімальний термін придатності.

Уся інформація повинна бути надрукована чітко, розбірливо, контрастно. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм.

За порушення закону передбачені штрафні санкції у розмірі 3-5 мінімальних зарплат.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області

Олег ТИМЧЕНКО

Новини
ФСБ Росії вербує українців: ви можете цьому завадити
16.05.2025 16:49
В Україні триває масове вербування підлітків і молоді російськими спецслужбами через інтернет. Це не поодинокі випадки. Проблема набула масштабів національної загрози. СБУ зафіксувала уже…
Як розпізнати та протидіяти ворожим ІПСО – поради Міноборони
16.05.2025 16:45
Як розпізнати та протидіяти ворожим ІПСО – поради Міноборони Інформаційно-психологічні операції – це цілеспрямовані маніпуляції інформацією для впливу на думки, емоції та поведінку цільової…
В обласному центрі відбулась підсумкова конференція «Молодь. Мир. Безпека»
16.05.2025 16:42
15 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась конференція «Молодь. Мир. Безпека», присвячена однойменній…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування