Сайт працює в тестовому режимі

4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів

4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів

4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів. Про це під час прес-брифінгу сказала Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Ідеться про набуття чинності Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

За словами Віце-прем`єр-міністра, новий закон, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції. Ключовими новаціями нового закону Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала ризик-орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження Акта перевірки.

Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей (наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо). Також, за новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з Актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала політиків утриматися від спекуляцій нормами нового закону, покликаного покращити якість і безпечність харчових продуктів в Україні і захистити добросовісних операторів ринку від тиску контролюючих органів.

За матеріалами Урядового порталу

Новини
В ДСЗН проаналізували активність громад по роботі з електронним кейс-менеджментом. Хто виявився кращим?
16.06.2025 16:33
Використання цифрових інструментів – є тим важливим #безбарєрним рішенням, яке дозволяє пришвидшити процеси опрацювання документів, а отже вплинути на…
Увага! Суб’єктам господарювання всіх форм власності. Зміни до Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, та Фітосанітарних заходів щодо дерев’яного пакувального матеріалу
16.06.2025 16:06
16.01.2025 року набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27.05.2024 № 1640 «Про затвердження Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність,…
Сьогодні, у межах посилення контролю за якістю надання освітніх послуг у Кременчуцькому районі відбулася робоча зустріч з представниками управління Державної служби якості освіти у Полтавській області.
16.06.2025 14:40
Сьогодні, у межах посилення контролю за якістю надання освітніх послуг у Кременчуцькому районі відбулася робоча зустріч з представниками управління Державної служби якості освіти у Полтавській…
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування