ОПІСТОРХОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА
Опісторхоз є причиною вживання в їжу малосольної річкової риби домашнього приготування.
Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Опісторхоз широко поширенийсереднаселення, яке проживає у басейнахрічокПівденного Бугу, Волги, Дніпра та йогопритоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значніосередкиопісторхозузареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях. У Полтавськійобластіщорічнореєструєтьсявипадкиопісторхозу. Причиною захворюваннястаєвживання в їжумалосольноїрічковоїрибидомашньогоприготування.
Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchisfelineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (язь, линь, плотва, чабак, єлець, сазан, лящ, жерех, червонопірка та ін.).
Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу. Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У періодхронічногоперебігу – з’являютьсяголовнийбіль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниженняапетиту. Тривалий час (10-20 років) паразит можеперебувати в організмі остаточного господаря, а захворюванняпротікати роками з періодамизагостренняхвороби. Оскількиусіклінічні прояви хвороби є неспецифічними, діагнозпідтверджуєтьсялише на підставікопрологічнихдослідженьбіоматеріалу (фекалій) та серологічногодослідженнякрові.
З метою профілактики опісторхозу необхідно: не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання); не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах; не допускати згодовування сирою рибою котів, собак; не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.